Планирате следно патување, подготвивте маршрута, ги одбравте местата кои што сакате да ги видите и... секогаш стигнувате до сместувањето. Треба да се сместите негде и да ги одморите нозете после долгите прошетки. Но, колку често сте биле на место каде ќе ги задоволите вашите очекувања на релаксирачки одмор?

Планинарите се практични луѓе. Секако дека се - на кој би му дале да носи непотребни работи на грбот или во раце? Но, овие пет корисни и забавни работи секој планинар може да ги понесе со себе, а на планина ќе му бидат од корист или ќе го успоруваат.

Чевлите се основен дел од планинарската опрема. Или подобро речено основен дел од опремата за секој кој тргнува на излет во планина. Основната функција на чевлите е да се чувствуваме сигурно на секој терен на кој можеме да се најдеме на планина.

Кога почнуваме приказна за дивите животни на планина не може да не се завртиме зад себе и да констатираме дека се уште сме немале некое лошо искуство.

Висинската болест е назив на збир на симптоми кои се јавуваат при престој на голема надморска висина. Обично се јавува над 2500 метри, често при брзо искачување кое не дозволува телото да се прилагоди. Во поголемиот број случаеви се работи за благо пореметување кое вклучува главоболка, губење на апетит и мачнини и не побарува лекарска интервенција.

Меѓу редовните посетители на планината постојат непишани правила на однесување. Тие темелат на хуманизам, почитување, пријателство и алутризам, а се одраз на човековите квалитети на секој поединец.

Научниците доакажале дека планинарењето го менува нашиот мозок. „Мирот на природата ќе се впие во тебе како што сонцето се влева во дрвјата. Ветровите ќе ја вдахнат својата свежина во тебе, а бурите својата енергија, додека грижите ќе се исфрлат како есенски лисја“, напиша Џон Мјур во списанието „Наши национални паркови“. Џон Мјур јасно ја сфатил суштинската вредност на „трошењето“ на времето во природа.

Последни вести

Facebook

logo-medium.png

Барај