Фотографијата подолу беше објавена во еден британски весник во 1886 година и е забележана како искачување на Тиролските Алпи.

Кон крајот на 19-ти век, беше забележана појавата на планинарењето како масовна активност. Стотици туристи доаѓаа на Алпите, не само да ги видат планините, туку и да ги посетат нивните врвови.

Alpinistki

Во тоа време штотуку се појави „Здружението на планински водичи“ и се развиваа правилата за безбедност на алпските искачувања.

Единствено може да се претпостави како изгледаа жените алпинистки во тоа време кои сакаа да ги достигнат високите планини. Недостаток на професионална опрема, недостаток на соодветна облека, неискуството на водичите... ова беа едни од причините кои ги одвраќаа жените од качувањето по планини, но можеби најголемиот проблем беше пристрасниот однос на мажите кон жените алпинистки.