18 Јануари 2019

Само ги облекувате скиите и се спуштате по стазата. Хм... Мислевте дека е толку едноставно? Размислете повторно! Само ако погледнете надвор од границите на скијачкиот центар, ќе видите дека постојат многу различни видови скијање. Може да биде корисно (всушност, од клучно значење е!) да ги знаете разликите.

15 Јануари 2019

Кратко видео од зимското брзинско искачување на Олимп, Митикас 2918 мнв од страна на Александар Кирковски реализирано на 23.12.2018 година. Логистичка поддршка за време на оваа акција беа Саша Грбиќ, Петар Ивановски и Дејан Тодевски.

27 Декември 2018

Во 2017тата година на 25 декември тројца наши планински тркачи се упатија во обид за зимско брзинско искачување на трите највисоки балкански врва на три планински масиви.

Slider

11 Декември 2018 Планинарење и алпинизам

11 декември - Меѓународен ден на планината

11 декември е денот кога се одбележува Меѓународниот ден на планината.

10 Декември 2018 Туризам

Луксембург ќе воведе бесплатен јавен превоз

Во 2020 година, Луксембург ќе стане првата земја во светот која ќе ги укине билетите за возови, автобуси и трамваи. Слоб...

07 Декември 2018 Планинарење и алпинизам

Алекс Чикон ќе направи обид за првото зимско искачување на К2

На крајот на октомври, објавивме дека во јануари 2019 година, меѓународна експедиција ќе направи петти обид во историјат...

06 Декември 2018 Достигнувања

Давид Лама за првото искачување на Лунаг Ри

На 25 октомври, светот беше сведок на долгоочекуваното достигнување - прво искачување на хималајскиот шестилјадик Лунаг ...

04 Декември 2018 Совети

Планинарските друштва се прв чекор во планинарскиот свет

Планинарењето не значи само искачување на врвови и да се обиколуваат планините, туку на вистинскиот планинар тоа му е на...

04 Декември 2018 Велосипедизам

Нов женски рекорд во обиколка на светот со велосипед

Пред неколку дена, Џени Греам стана најбрзата жена која го обиколи светот со велосипед.

Истражи ја Македонија

преубавите планински масиви, природните, вештачките и глацијалните езера, македонските градови и села, археолошките наоѓалишта, црквите, манастирите, пештерите и јамите, и секако традиционалната македонска кујна

Настани

планинарски тури, маратони, урбани трки, случувања во природа итн.

Барај