ИстражиЗнаменитостиАрхеолошки наоѓалишта
Куклица е село во источна Македонија, кое се наоѓа на само 85 километри од Скопје, а само 12 километри од Кратово. За туристите ова место е познато под името Камените кукли - 120 земни пирамиди во човечка форма. Оттаму доаѓа…
На 25 км од градот Кратово, во близина на маалото Цоцевци и селото Коњух се издигнува една карпа која се издвојува од околните ридишта со својата специфична структура и облик. Предводените од максимата “Не верувам додека не видам со свои…
Во близина на градот Битола, сред плодна рамнина се наоѓаат остатоци на еден од најстарите и најубавите градови во земјата. Од северната страна заштитена од планината Баба, а додека пак од јужната од реката Сива Вода, независно дали сте тргнале…
На крстопатот меѓу егејскиот свет и Балканскиот полуостров, сместен точно во срцето на Македонија се наоѓа еден од најатрактивните и најпознати антички градови кај нас - Стоби. За само неполни два часа патување со воз ќе пристигнете до овој надалеку…
Во непосредна близина на прилепското село Чепигово, по течението на Црна река (Еригон) се наоѓа античкиот град Стибера. Не постојат конректни податоци за кога точно е изградена Стибера, но се претпоставува дека тоа било во времето на Филип Втори. Стибера…
Необичниот облик на Татиќев камен, кој доминира на источниот хоризонт лево од реката Пчиња на надморска висина од 1.013 метри ќе ве остави без здив уште првиот миг кога ќе се најдете во кумановскиот регион. Токму тука, на Светата Планина…
Во подножјето на планината Плачковица, на оддалеченост од само 12 км североисточно од градот Штип, постои порта која води кон доцноантичкиот град Баргала. Благодарение на љубопитноста на археолозите, денес можеме одблизу да го почуствуваме пулсот на живеењето на еден од…
Оди најгоре