ИстражиПланиниНад 2500 мнв.
Величествената убавица, опеана во многу народни песни, проткаена со многу легенди и преданија, Шар Планина предизвикува голем почит и восхит со своите единствени величини за секоја душа. Сместена во северозападниот дел на републиката, на границите со Косово и Албанија воедно…
Кога одиме во Битола, секогаш гледаме да го посетиме прочуеното корзо и центар на сите случувања во градот уште од дамнешни времиња, шеталиштето Широк сокак, но и преубавата битолска чаршија каде што се случувале сите трговски дејствија во отоманското време.…
Алпската планина Кораб која брои повеќе од 52 врва високи над две илјади метри во своите широки прегратки го сокрива и највисокиот врв Голем Кораб (2.764 м) во Македонија. Барем засега официјалните податоци за височината на врвот покажуваат висина од…
Првото нешто кое што би ги предизвикало големите авантуристи претставува освојувањето на највисокиот врв на планината Ниџе – Кајмакчалан (2.521м). Но, верувајте дека оваа планина крие и многу други искушенија кои ќе ве остават без зборови. Токму таму, на самиот…
Можеби највисоката планина во Македонија е Кораб, но Јакупица или како уште ја нарекуваат Мокра Планина е најмасивната планина. Оваа убавица е составена од повеќе планински делови меѓу кои Даутица, Голешница, Караџица, Китка и Осој. Највисокиот и најубавиот врв сместен…
Оди најгоре