Струмица

Најголемиот културен град во југоисточниот дел на Македонија - Струмица, со своите 35.311 жители е сместен веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Грција од југ и Бугарија од исток.

До овој голем тгвоски и политички центар од Скопје може да се пристигне од две страни: преку Штип или преку Валандово. Од недопрената природа го опкружуваат и красат неколку убавици и тоа планината Беласица, Оражден и Еленица.

Она по што веројатно на сите им е препознатлива Струмица е добро познатиот струмички карневал со својата вековна традиција под Царевите кули и е директно поврзан со верскиот празник Тримери. Уникатна манифестација на нашите простори, посветена специјално на армасаните (верените) девојки. Периодот и датумот на одржување се менува во зависност од големиот верски празник Велигден и обично тоа е денот вторник, веднаш после чист понеделник.

Општи информации

  • Површина: 485,59 km²
  • Популација: 35.311 жители
  • Надморска височина: 256 m
  • Поштенски код: 2400
  • Позивен број: +389 (0)34
  • Координати: 41°22'N, 22°35'E

Мапа

Facebook

Времето денес

Настани

Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Партнери


Социјални мрежи

Оди најгоре