ИстражиЕзераВештачки езера
Во светот на високите карпи, чудесните пештери, лековитите води и растенија за кои се верува дека им помагаат на глувонемите, онаму каде што се слушаат ретки звуци од трепетот на ендемските видови пеперутки, се сокрива таинсвената Матка. На помалку од…
На надморска височина од 165 метри, на точно 12 км од Кавадарци, сместено на самото корито на Црна Река, мирува Тиквешкото Езеро. Со својата неверојатно интересна конусна форма се протега во правец север-југ, а бреговите се накитени со природни реткости…
Мавровското Езеро кое спокојно се одмора во познатиот национален парк, изградено на Мавровската Река во Мавровската Котлина спаѓа меѓу трите најголеми вештачки езера земјата. Широчината на езерото е 1,46 км, во периоди кога нивото на водата е највисоко, а длабоко…
Вештачкото езеро Козјак е сместено во западниот дел на Македонија кое му припаѓа на Поречкиот крај. Носејќи го истото име како и планината Козјак, сместена во североисотчниот дел на земјата, жителите на Поречкиот крај сметаат дека името Поречко езеро подостоинствено…
Во непосредна близина на рударското гратче Македонска Каменица се наоѓа Оризовото Езеро или уште попознато како вештачкото езеро Калиманци кое ја крие тајната на најквалитетниот и надалеку прочуен кочански ориз. На овие простори се скриени и остатоци од доцноантички град,…
Кога ке се одлучите да одите накај Охрид по мавровскиот пат, скршнете за миг од посакуваната дестинација и дозволете патот да ве одведе на едно поинакво место кое крие посебна магија. По патот за Дебар, ќе бидете заслепени од проѕирното…
Од каде и да тргнете, без разлика каде сте решиле да одите, освен што најбрзо ќе пристигнете, Велешкото езеро е одлично прибежиште за летните жешки денови. На само неколку километри од градот Велес, како отсекогаш да било тука, е најмалото…
Таинственоста, мирната и тивката пејзажна слика која ги краси Малешевските Планини се дел од недопрената природа сокриена во боровата и листопадна шума каде спокојно мирува Беровското Езеро. Таму, човек просто ја вдишува глетката што питомо се распостила околу него, чудејќи…
Оди најгоре