БлогСоветиТрчањето ги ублажува сипмтомите на алергии

Трчањето ги ублажува сипмтомите на алергии

12 Септември 2017
Трчањето ги ублажува сипмтомите на алергии

Со трчање се ублажуваат симптомите на алергии и до 70 проценти, покажало едно истражување на британски научници.

Стручњаците од лондонскиот Центар за превенција заклучија дека тоа е така бидејќи кардио-вежбите, како што е џогирањето, го ублажуваат влијанието на протеин во ноздрите.

Оваа физичка активност е корисна и кога се во прашање срцевите болести, ги јакне коските и лигаментите, го намалува ризикот од мозочен удар и од заболување на зглобовите, вилјае на смалување на телесната тежина...

Трчање

После џогинг бројот на крвни келии кои го чуваат нашиот организам се зголемува за 30 проценти. Освен тоа, докажано е дека го намалува нивото на стрес и го „буди“ хормонот на среќа.

Во студијата спроведена на Универзитетот Џорџија волонтерите со таблети од кофеин биле доведени во состојба на стрес.

Од стресот излегувале со трчање, така лекарите сфатија дека тоа треба да се препорачува и во лечењето на клиничка депресија, но и од алкохолизам и наркоманија.

Тагови:
Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре