БлогМеста за посетаПланински премин на границата меѓу Чиле и Аргентина

Планински премин на границата меѓу Чиле и Аргентина

21 Септември 2017
Планински премин на границата меѓу Чиле и Аргентина

Овој премин има 29 „скалила“ и голем нагиб, така што претставува ноќна мора дури и за искусните возачи.

Планинскиот премин помеѓу Аргентина и Чиле е нешто што ќе ги исплаши и најискусните возачи. Многу кривини и голем нагиб го карактеризираат овој пат под називот Кристо Редентор.

Во еден момент се наоѓате на висина поголема од 3000 метри, а освен тоа што е опасен, патот е многу прометен. Претставува главна транспортна рута помеѓу Сантијаго и аргентинскиот град Мендоза.

Los Caracoles

На највисоката точка се наоѓа и статуа од Исус Христос. Необичниот пат доби и тунел кој е отворен во 1980 година.

Иако е долг околу 3 километри, го намали бројот на кривини кои се наоѓаат на него и барем малку им олесни на возачите.

Los Caracoles

Овој пат е прооден само во лето, кога во овие предели нема снег. Иако порано често се користел, сега по него се водат воглавно туристички тури.

Настани

Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Stani avtor

Последно од Блог

Facebook

Времето денес

Настани

Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Партнери


Социјални мрежи

Оди најгоре