БлогРазноОгромен леден брег се откина од Антартикот

Огромен леден брег се откина од Антартикот

13 Јули 2017
Огромен леден брег се откина од Антартикот

Огромен леден брег со маса од илјада милијарди тони, еден од најголемите некогаш видени, се откина од Антартикот, соопштија денес истражувачите од британскиот универзитет Свонси.

„Формацијата се случила помеѓу понеделникот и средата“, наведуваат научниците кои следат што се случува со овие огромни блокови од мраз.

Откинатиот леден брег има површина од околу 6000 квадратни километри.

Ледениот брег се откина од ледениот гребен Larsen C, и со ова одвојување, според научниците, променет е обликот на антартичкиот полуостров.

Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре